Как да бъдем щастливи. 10 съвета от Михаил Лебковский

Как да бъдем щастливи. 10 съвета от Михаил Лебковский

Михаил Лебковский счита темата за щастието за централна за психологията. Става въпрос за това да можем да се радваме на живота. Но защо сме нещастни, какви са пречките застанали на пътя ни и какво трябва да се промени, за да бъдем щастливи. Може да споделите вашите мнения и опит по темата по-долу в коментарите. 

1. Не се страхувайте да бъдете щастливи

Повечето хора живеят в семейства, където хората не се радват на живота. Там не е прието да се наслаждаваш на живота, смята се за неприлично да кажеш, че се чувстваш добре.

Още една уловка – смята се, че ако си щастлив, ще дойде време, когато трябва да плащаш за това. Боим се да получаваме удоволствие от живота и свързваме удоволствието с нещо порочно. 

 2. Спрете да се самосъжалявате

Когато разкажете на другите за своите проблеми, какво искате? Вие искате да се оплаквате, но не и да решите проблема. Култът към страданието – още една уловка. По-лесно е да страдаш, отколкото да живееш щастливо.

Един здрав човек или приема ситуацията или прави нещо, за да я промени. Невротикът – не приема и не се променя. Вземете, например, едно физическо заболяване, което наистина ни кара да страдаме. Здравите хора се лекуват, а невротиците искат да боли, защото те ще получат една причина да съжаляват себе си.

Хората са готови по-скоро да умрат по пътя, отколкото да се излекуват, защото да се излекуват означава да живеят и да получават удоволствие.

3. Отделете реалните проблеми от въображаемите

Невротикът се различава от здравия човек по това, че здравият има реални проблеми, а невротикът несъществуващи (б.пр. наричам това драматизация). Това е почти като хоби – да си измислиш проблем и да страдаш от него през целия ден.

4. Не се опитвайте да помогнете на всички наоколо

Имаме желание да помогнем на всички, защото не вярваме, че могат да ни обичат просто ей така. Чрез подпомагане на другите се опитваме да вдигнем самооценката си. Ето защо, ако не ви помолят, по-добре да не помагате. Съсредоточете се върху тези, които наистина се нуждаят от помощ.

5. Не говорете, когато не ви питат. Не правете нещо, без да сте помолени

Когато отговаряте на въпроси, за които не ви питат, така показвате своята тревожност. Веднъж минавам с една жена покрай отвратителен магазин, наречен „Гардероб“ и тя казва: „Каква красива рокля“. Оставам в мълчание и след една минута тя казва: „Знаех си, че не си истински мъж“.

Тя, между другото, е стопроцентова жена. Ако тя беше поискала да й купя роклята, аз щях да я купя. Обаче, ако в такава ситуация веднага без молба бях изтичал към касата,  това би означавало, че съм неуверен в себе си човек..

6. Отделете любовта от зависимостта

Хората никога не изоставят това, което обичат. Вземете, например, пушенето. Пушех 37 години, а последните 10 по три пакета на ден. Спрях да пуша, когато си казах, че не обичам цигарите, че аз просто имам зависимост от тях. Невротиците не могат да се разграничат зависимостта от любовта

7. Рутината не винаги е лоша

Аз имам рутината да чета лекция вече 35 години и се чувствам страхотно, защото аз съм консервативен човек. Невротиците не могат да живеят спокойно, мятат се насам-натам, боят се, че няма да успеят, получават пето висше образование. Когато имат възможност да не правят нищо, те се чувстват неудобно.

8. Променете себе си, а не другите

Това най-вече се отнася за възпитаването на децата. Вие не можете да направите нещо с децата си, без да направите нещо със себе си. Те не възприемат това, което казвате, те виждат това, което правите и начина, по който се държите с другите. Така че не забравяйте какво казва стюардесата в самолета – първо слагате маска на себе си, а след това на децата.

9. Приемайте спокойно критиката

Представете си, че седите в трамвая, а към вас приближава една баба и стои до вас. Цялата мотриса ви гледа с ненавист за това, че не отстъпвате мястото си и накрая вие ставате и го предлагате на бабата. 

Защо го правите след като бабатра не ви е помолила? Тук има ниско самочувствие и страх от осъждане, страх от неодобрителните погледи. Експериментирайте и не ставайте, ако не искате. Без значение, че може да говорят, че сте безсъвестни, не реагирайте. С времето ще разберете, че можете да игнорирате чуждата оценка. 

10. Правете само това, което искате

Един класически пример е, когато играете с децата, защото така трябва – аз съм добър човек, следователно, трябва да играя с тях. Прекратете това поведение. Играйте, когато пожелаете, а когато не искате – не играйте. Децата също чувстват, когато това не ви е интересно, а чувството за вина не е любов. Занимавайте се с децата, когато можете и колкото искате. Като цяло вие имате куп задължения. 

Превод: Божидар Цендов                                       Източник: labkovskiy.ru

Ако искате да получавате още такива статии на мейла, абонирайте се тук.

Благодаря за популяризирането на статията чрез бутончетата по-долу.

Споделете мислите си (с публикуването се съгласявате с общите условия):