Пет начина да привлечем парите

4 начина да подобрим връзката си с парите

Колективният човешки опит е набирал мъдрост милиони години. 

Всичко, което мислим днес за нормално, е минало през дълъг път на развитие. Например, идеята за колелото. Не можем да си представим съвременното човечество без колелото. Независимо дали ще се возите на своя велосипед или на обществения транспорт, това човешко изобретение носи безусловни ползи. 

Друга такава идея, която помага на хората да живеят по-добре, е Обмяната. „Аз ти давам това, ти ми даваш онова“. Сами знаете, че може да обменяте всичко за всичко. 

Част от идеята за Обмяна са парите, просто защото те улесняват обмяната. Парите са техническото средство на Обмяната, те са изравнителят, еталонът, по който всичко може да бъде измерено и впоследствие обменено. 

Но винаги зад парите стои някаква Обмяна, а самите пари ще бъдат употребени да бъдат обменени за нещо. 

Когато говорим за отношенията с парите, е хубаво да видим, че реално става въпрос за нашите отношения с ОбмянатаСемейните констелации ни дават прозрения в тези неща.

1. Поддържане на баланс в даването и получаването

Идеята за Обмяната и природните принципи, които стоят зад нея, изискват да има баланс на даването и получаването. Колкото е дадено, горе-долу толкова трябва да бъде получено и обратното. 

Когато балансът бъде постоянно нарушен, това предизвиква здравословни проблеми, проблеми в отношенията с хората, проблеми в работата, неприятни ситуации и т.н.

Ние можем да получаваме безусловно само от родителите си, защото родителите дават, а децата получават. Във всички останали случаи на Обмяна трябва да има някакъв баланс. 

Не можем да искаме заплата, която не отговаря на труда, който полагаме. Също работодателят не може да ни плаща по-малко, отколкото изработваме. Не можем да искаме от Държавата да направи нещо за нас, без да сме готови ние самите да направим нещо за нея. 

Има много хора, които казват „това трябва да е безплатно, онова трябва да е безплатно“. Тези хора най-вероятно имат проблеми с даването. Те не искат да дават, но искат да получават. Няма как да стане.

Не забравяйте, че зад парите стои Обмяната, а при нея трябва да има баланс. Ако не намерите какво да дадете, не може да претендирате, че трябва да получите нещо. А винаги имате поне нещо, което да дадете: част от вашето време. 

Не става въпрос за брой левове, а за по-добро или по-лошо отношение към парите

2. Добри взаимоотношения с парите

Обикновено отношението ни към парите зависи от това колко лева имаме в момента в джоба. 

Но, да кажем, имали сте 3 лева и сте ги дали тези пари, купили сте си две банички. Изяли сте баничките и сега в джоба нямате нито стотинка и почвате да се оплаквате: „Нямам никакви пари“.

Не е така!

Не е важно, колко пари имате в момента, а какви ви е отношението към парите. Един известен американски бизнесмен беше казал, че се чувства истински богат, когато няма собствени пари, а дължи кредити за милиони. Той се радва, че има кредити, с които да работи. Той не просто е взел пари на заем, а ще създаде нещо, което може да даде. 

Когато разбираме механизма на обмяната и го уважаваме, винаги ще намерим своето място в света на парите. 

Има и нещо по-тънко. Вие сте дали 3 лева, но дори след като те са в джоба на баничаря, вие продължавате да имате връзка с тях. И връзката с парите, които сте дали, ще определя дали и колко пари ще дойдат пак при вас. 

И на тази основа лежи третата ни препоръка.

3. Като плащате благодарете на парите, с които плащате и пожелайте на човека, на когото ги давате, да ги умножи и след това те пак да се върнат при вас

Като давате пари вие не ги губите. Губите ги, ако мислите, че това е загуба. 

Когато давате пари, вие обменяте. Ако сте съгласни да давате и получавате, това означава, че в бъдеще ще имате пак обмени, а това да имате пари в джоба е страничен ефект от обмяната.

Ако ви е трудно да благодарите, просто купувайте само от хора, които харесвате. Това също носи полза на парите ви. И обратното: ако вие сте „баничаря“, благодаре за парите, които получвате за това, което давате.

Но и парите сами по себе си са идея. Затова им благодарим. Понякога не можем да разберем какво точно сме дали, за парите, които получаваме. Важно е да знаем, че нещо сме дали, а ако имаме усещането, че трябва да възстановим баланса, да го направим. 

Често свърваме парите с морала. Може да казваме: „Аз съм прекалено добър и не крада, затова нямам пари“. Но има много добри хора, които печелят достатъчно пари.

В България имаме една приказка: „Никой не е по-голям от хляба“. 

Какво стои зад думите „Аз нямам пари, защото съм добър“. Това е несъзнаваното желание на човека да се покаже над парите, над другите хора, на основата на морални принципи да изтъкне своето „морално“ превъзходство над тях. На основата на отричането на личните нужди да покаже своето превъзходство. 

Но, забележете, човек, който не получава, няма какво да даде. Считащият се за превъзхождащ няма какво да даде и затова претендира, че всичко трябва да бъде безплатно. От една страна трябва да яде, за да не умре, а от друга страна, ако се наложи да плати, това застрашава „моралното“ му превъзходство. 

Но никой не е по-голям от хляба. Никой няма как да съществува на тази земя, ако не обменя, ако не дава и не получава. 

4. Приемете родителите си такива, каквито са

Когато човек не приема родителите си, се мисли за много голям, за повече от света и се опитва да изтъква своето превъзходство. Но това не означава предимство. 

Ако не приемем родителите си, такива каквито са, със всички техни действия и грешки, ние ставаме жертви. Да, човек, който е роб на „моралното“ превъзходство, няма да защитава материалните си интереси, защото е много велик за това, няма да защитава интересите си в интимната двойка, защото е много велик за това. 

Приемането на нашите родители ни дава сила в няколко посоки:

  • Да си позволяваме да получаваме.
  • Да имаме повече какво да даваме, за да получаваме.
  • Да отстояваме себе си.
  • Да намираме своето място в света. 
  • Да получаваме подкрепата на другите хора. 

Има някакъв съвременен почин „да ставаме победители“. Е, човек може да стане победител единствено, ако приеме напълно родителите си. 

5. Парите обичат да се въртят

Парите не обичат да бъдат спестявани. Не е нужно непременно да купувате стоки и услуги. Може да използвате парите, за да ги влагате в различни начинания. 

Както казахме, парите са средство в процеса на Обмяна. Този процес е още едно доказателство, че всичко в света се върти и единственото сигурно нещо в него е промяната. 

Няма как да си кажем „Ще спестя пари и ще се пенсионирам на 30“. Трябва да живеем пълноценен живот, за да имаме пари. Да правим нещо и да полагаме усилия, за да има какво да дадем, иначе няма да получим. Пари, които не се въртят, са извън Обмянта и рано или късно ще бъдат загубени. 

Накрая стигнахме до пълноценния смислен живот. Всичко започва от него. Дори и това колко пари ще имаме. 

Може да споделите вашите мнения и опит с парите по-долу в коментарите. 

Божидар Цендов

Ако статията ви харесва, помогнете да повече хора да я видят чрез бутончетата по-долу. 

 

Споделете мислите си (с публикуването се съгласявате с общите условия):